Ce inseamna sa fii „prost” ?

ᴄʀᴇᴅ ca mai intai ar trebui sa incepem cu acest cuvant « prost ». Ei bine, acest cuvant a fost inventat pentru a putea compara ɢʀᴀᴅᴇʟᴇ ᴅᴇ ᴅᴇᴢᴠᴏʟᴛᴀʀᴇ sɪ ᴇᴠᴏʟᴜᴛɪᴇ ᴀʟᴇ ᴏᴀᴍᴇɴɪʟᴏʀ ᴅɪɴ ᴅɪғᴇʀɪᴛᴇ ᴘᴜɴᴄᴛᴇ ᴅᴇ ᴠᴇᴅᴇʀᴇ. Nicidecum pentru ce il foloseste generatia de astazi.

La baza toti oamenii sunt ᴅᴇsᴛᴇᴘᴛɪ, dar unii aleg sᴀ ᴇᴠᴏʟᴜᴇᴢᴇ ( adica sa aiba o crestere pozitiva) , in timp ce altii aleg sᴀ ɪɴᴠᴏʟᴜᴇᴢᴇ (sa aiba o scadere ) sau sᴀ sᴛᴀɢɴᴇᴢᴇ(adica sa ramana fix in acelasi punct).

Astfel fiind spus, societatea a gasit un termen de comparatie, cuvantul « prost ». El reflecta ᴅɪғᴇʀᴇɴᴛᴀ dintre doua/mai multe persoane in functie de un anumit plan :

  • Poate fi vorba de cel cultural, de cel intelectual, emotional, spiritual, fizic iar lista poate continua si sunt convinsa ca toti ati folosit macar o data in viata aceasta comparatie, astfel incat stiu sigur ca ati putea gasi n planuri si n motive.

sᴀ ʀᴇᴠᴇɴɪᴍ ɪɴsᴀ ʟᴀ ɪɴᴛʀᴇʙᴀʀᴇ, ᴄᴇ ᴀʀ ᴛʀᴇʙᴜɪ sᴀ ɪɴsᴇᴍɴᴇ ?!

ᴘᴏᴛɪ ʙʟᴀᴍᴀ ᴘᴇ ᴄɪɴᴇᴠᴀ ᴄᴀ ғɪɪɴᴅ ᴘʀᴏsᴛ ? sᴀᴜ ᴘᴏᴛɪ ʙʟᴀᴍᴀ sᴏᴄɪᴇᴛᴀᴛᴇᴀ ᴄᴀ ʟ-ᴀ ɪᴍᴘᴇᴅɪᴄᴀᴛ sᴀ ᴇᴠᴏʟᴜᴇᴢᴇ?

Ei bine exista ambele cazuri:


ᴘʀɪᴍᴜʟ in care omul ᴀ ʀᴇɴᴜɴᴛᴀᴛ sa mai incerce sa isi depaseasca ᴄᴏɴᴅɪᴛɪᴀ, caz in care a stagnat sau a ajuns mai rau decat era la inceput psihic vorbind. Acum probabil va ganditi ca el este singurul vinovat de situatia in care a ajuns si intr-un fel ati putea avea dreptate, dar daca nu a avut sustinerea pe care ati avut-o voi sau situatia financiara , sau poate nu a facut fata psihic si nu a avut cine sa il ajute sa treaca peste acest lucru pentru ca imi este clar ca nu a avut posibilitatea sa caute ajutor specializat;…in concluzie ᴄᴜᴍ ɪᴍᴘᴀʀᴛɪᴍ ᴠɪɴᴀ ?

ᴀʟ ᴅᴏɪʟᴇᴀ caz este cel in care a incercat dar societatea nu l-a ajutat, si acum ganditi-va la oᴀᴍᴇɴɪɪ ᴄᴀʀᴇ ɴᴜ ᴀᴜ sᴄᴏᴀʟᴀ si totusi vor sa isi schimbe viata, sa se angajeze, dar nimeni nu le ofera sansa cuvenita. Si stiu ce ve-ti spune ca trebuiau sa o faca la timp, intr-adevar era mult mai bine, dar unii ɴᴜ ᴀᴜ ᴅʀᴇᴘᴛᴜʟ ʟᴀ sᴄᴏᴀʟᴀ, nu au sustinere din partea familiei, unora le este interzisa scoala, iar altii sunt invatati de mici ca merge si fara. Nimeni nu a declarat in vreo lege ca scoala trebuie facuta la o anumita varsta, asa ca in momentul in care oamenii acestia se trezesc la realitate pot avea si ei ᴏ ᴀ ᴅᴏᴜᴀ sᴀɴsᴀ ʟᴀ ᴇᴅᴜᴄᴀᴛɪᴇ. In fond cu totii gresim si regretam anumite lucruri pe care poate nu le-am facut la timpul lor sau pe care nu le-am facut deloc, dar nu ne putem juca de-a judecatorii cu vietile acelora care incep sa isi doreasca mai mult de la ei .

De asemenea mai sunt si cei care au scoala dar ɴᴜ ᴀᴜ ᴇxᴘᴇʀɪᴇɴᴛᴀ, iar cu totii stim ca la interviu majoritatea cer acest lucru, dar daca nu exista locuri de munca care ofera experienta aceasta de inceput, inseamna ca noi ɴᴜ ᴠᴏᴍ ᴘᴜᴛᴇᴀ ɴɪᴄɪᴏᴅᴀᴛᴀ sᴀ ɪɴᴅᴇᴘʟɪɴɪᴍ ᴄᴇʀɪɴᴛᴇʟᴇ ᴄᴇʟᴏʀ ᴅᴇ ʟᴀ ɪɴᴛᴇʀᴠɪᴜ.(Ironica aceasta contradictie) Insa, trebuie sa recunosc ca in momentul actual exista companii care ofera training, ceea ce ma face sa am o viziune optimista asupra viitorului nostru. Este bine ca macar acest lucru incepe sᴀ sᴇ ᴀᴅᴀᴘᴛᴇᴢᴇ.

Alt factor este desigur si varsta, este cunoscut faptul ca majoritatea angajatorilor vor oameni tineri pe care sa ii formeze, atunci cei care sunt trecuti de 40 ani si vor totusi sa se angajeze, ᴜɴᴅᴇ ᴀʀ ғɪ ᴘʀɪᴍɪᴛɪ? Nu ar trebui sa ne mire ca vedem pe strada oameni in varsta fara loc de munca, cersind sau stand in colt de trecere.

Astfel trecand prin toata aceasta polologhie, in care nu am putut include toti factorii si in care nu am putut reda tot ce tine de aceasta problema in detaliu pentru ca este un subiect vast, gandeste-te la acei oameni « prosti » … dupa toate aceste variabile si intorsaturi ti se pare ca este asa usor sa fii « prost » ? nici macar la acest mic fapt nu avem voie, ɴᴜ ᴀᴠᴇᴍ ᴠᴏɪᴇ sᴀ ʀᴇɴᴜɴᴛᴀᴍ, ɴᴜ ᴀᴠᴇᴍ ᴠᴏɪᴇ sᴀ ɴᴇ sɪᴍᴛɪᴍ ғᴀʀᴀ ᴘᴜᴛᴇʀᴇ pentru ca societatea nu ne lasa nici macar acest drept.

ᴅʀᴇᴘᴛᴜʟ ᴅᴇ ᴀ ғɪ ᴘʀᴏsᴛ sᴀᴜ ᴅʀᴇᴘᴛᴜʟ ᴅᴇ ᴀ ɴᴜ ғɪ.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s